piątek, 5 kwietnia 2013

jajecznica z parówką sojową

Pożywne śniadanko na dobry początek dnia!



porcja dla 2 osób
Składniki:
5 jaj
4 pieczarki
1 parówka sojowa śniadaniowa| (Polsoja)
sól, pieprz
sos sojowy
masło
pół cebuli
szczypiorek

1. Jajka rozbijamy w miseczce, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, sól i pieprz.
2. Cebulkę szatkujemy, pieczarki obieramy i tm=niemy w niewielkie talarki - podsmażamy na roztopionym maśle. 
3. Po ok. 3 minutach na patelnię wrzucamy dodatkowo parówkę sojową pokrojoną na niewielkie części (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę masła).
4. Po kolejnych kilku minutach, kiedy parówka lekko się zarumieni, na patelnię wylewamy jajka (przedtem upewnijmy się, ze znajduje się na niej wystarczająca ilość masła) i cały czas mieszamy.
5. Pod koniec smażenia dodajemy szczypiorek.
6. Zdejmujemy z ognia kiedy jajko będzie wystarczająco ścięte.

1 komentarz: