Te kotleciki były dla mnie niezłym odkryciem kiedy zaczynałam przygodę z wegetarianizmem. Pojawiły się one również na moim puszkowym koncie i zdobyły same pozytywne oceny, więc musisz je wypróbować :) Przepis z puszki:
http://puszka.pl/przepis/5827-kotleciki_ryzowe_z_zoltym_serem_i_zielonym_groszkiem.html
Dzisiaj jednak nie używałam mąki do panierowania (jest nieco zbędna) i dodałam szpinak, który nadaje super zielony kolor. Jeżeli chodzi o groszek, możesz użyć zarówno mrożonego jak i konserwowego.
Zachęcam Was również do polubienia naszej strony na facebooku :
http://www.facebook.com/Eatyourdream?ref=hl
z podanych proporcji wychodzi sporo kotlecików dla dużej rodziny :) dla własnego użytku proporcje lepiej podzielić na pół:
1 opakowanie białego ryżu
puszka groszku lub szklanka groszku mrożonego
200 g szpinaku
20 dag żółtego sera
1 jajko
pieprz, sól
bułka tarta
natka pietruszki
olej do smażenia
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym.
2. Wymieszaj ryż ze szpinakiem i groszkiem, dopraw i odparuj. Ostudź masę. Lekko zblenduj i dodaj potarty ser.
3. Wymieszaj masę z jajkiem, dopraw, formuj małe kotleciki i smaż na oleju z obu stron aż się zrumienią.
Fajny blog tylko czcionka trochę za duża, bo niewygodnie się czyta;)
OdpowiedzUsuńo, dzieki za uwage, do tej pory nikt na to nie zwrócił uwagi, a może czas na zmiany :)
OdpowiedzUsuń