Postanowiłam wykorzystać chwilowy nadmiar ziemniaków i przyrządzić je w innej formie niż zwykle. Wyszły naprawdę pycha, w dużej mierze nabrały ciekawego smaku dzięki przyprawie garam masala (mieszanka indyjska wykorzystywana np. do falafla), ale bez niej krokiety będą równie smaczne. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić przepis to dodaj do masy ulubiony ser (np. żółty lub fetę).
Składniki:
6 dużych ziemniaków
200 g liści szpinaku
cebula biała
3 ząbki czosnku
1 jajko
bułka tarta pikantna (Prymat) lub zwykła/sezam
pieprz, sól
przyprawa garam masala lub inne np. przyprawa do ziemniaka
mąka
olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotuj, wystudź i podukaj.
2. Cebulę poszatkuj, czosnek wyciśnij i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Pod koniec dodaj liście szpinaku i smaż jeszcze chwilę.
3. Połącz składniki, dodaj jajko, podsyp mąką, obtaczaj w bułce wymieszanej sezamem i formuj krokieciki. Smaż na oleju z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz