sobota, 2 marca 2013

paprykowe orzeszki sojowe

Soja to niezwykła roślina, która łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Bogata jest przede wszystkim w białka - suche ziarna soi zawierają ich aż 34%. Tłuszcze w soi to ok. 18% z czego połowa to nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy naczyń krwionośnych.

Szczerze mówiąc pierwszy raz miałam okazję przyrządzić potrawę z ziaren soi. Takie orzeszki to świetna przekąska, po której nie będziemy mieć wyrzutów sumienia :)


150 g ziaren soi Sante
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki curry
sól
odrobina oliwy

1. Soję zalej sporą ilością osolonej wody i odstaw na 12 godzin. Następnie zmień wodę, wypłucz soję i gotuj z dodatkiem soli przez ok. 2 godziny do miękkości. Odcedź i osusz.
2. Wymieszaj soję w przyprawach i dodaj odrobinę oliwy. Dopraw solą.
3. Wyłóż równomiernie na blachę i piecz w 160 st. przez ok. 30 min.
4. Po wystygnięciu przełożyć do szczelnego pojemnika, by nie nabrały wilgoci.



http://www.sante.pl/
http://www.sklep.sante.pl/
http://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz