Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Naleśniki ze szpinakiem pojawiły się już w naszych przepisach, ale przedstawiamy jeszcze wersję wzbogaconą o farsz z soczewicy i pomidorów.
Inną opcją mogą być naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami podane z sosem pomidorowo-soczewicowym - w takim wypadku do składników należy dodać jeszcze jedna puszkę pomidorów i więcej bulionu warzywnego.
2- 3 porcje
Ciasto:
1 jajo
3/4 szklanki mleka
szczypta soli,sody
ok 1 szklanki mąki
olej
Połącz składniki i usmaż na rozgrzanym oleju 3 duże naleśniki.
Farsz:
1 opakowanie świeżego szpinaki
15 dag pieczarek
pół cebuli
łyżka masła
ząbek czosnku
puszka pomidorów krojonych
pół szklanki soczewicy czerwonej (SANTE)
pół kostki warzywnej
łyżeczka cukru
rozmaryn, zioła prowansalskie
sól, pieprz
Pieczarki wyczyść, obierz i potnij w talarki. Cebulę poszatkuj. Czosnek wyciśnij przez praskę. Podsmaż to razem na maśle na początku pod przykryciem, dodaj odrobinę soli. Po 5 minutach dodaj szpinak. Dopraw.
Soczewicę przepłucz i gotuj w bulionie warzywnym ok 15 minut ( musi się delikatnie rozpadać). Następnie do soczewicy dodaj pomidory z zalewą, łyżeczkę cukru i gotuj razem 5-10 minut. Dodaj zioła i dopraw.
Usmażone naleśniki przekładaj farszami wg. własnej inwencji :)
Zajrzyj na:
http://www.sante.pl/
http://www.sklep.sante.pl/
http://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz