piątek, 8 marca 2013

naleśniki bananowe z nadzieniem waniliowo-jeżynowym


porcja na około 6 sztuk

Ciasto:
2 jaja
3/4 szklanki mleka
2 banany
łyżka piwa lub wody gazowanej
szczypta soli
szczypta sody
łyżeczka cukru
mąka
olej

Jajka połączyć z mlekiem, 3 łyżki mąki, delikatnie rozdrobnione banany - całość zblendować. Dodać pozostałe składniki (w tym łyżkę oleju), połączyć. Dodać tyle maki aby ciasto miało odpowiednią konsystencję.
Smażyć naleśniki na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na złoty kolor.

Nadzienie:

Dobrze wykorzystać serek homogenizowany - jest bardziej gęsty niż jogurt, z dodatkiem ulubionych owoców leśnych, mrożonych (wcześniej zasypanych cukrem) lub wcześniej zaprawionych w cukrze.

3/4 szklanki jeżyn
150 g serka homogenizowanego waniliowego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Jeżyny odsączyć z soku, rozgnieść widelcem, dodać serek i jogurt, Dokładnie połączyć składniki. Wstawić do lodówki.

Nadzienie najpierw kłaść na połowę naleśnika, następnie przykrywając je  nieposmarowaną częścią ciasta. Znów połowę czystej części posmarować serkiem i składać naleśniki w trójkąciki.




3 komentarze:

  1. Bananowe? Oo, takich jeszcze nie robiłam, ale koniecznie muszę to zmienić :) Wyobrażam sobie, jak cudownie muszą smakować - sam ich wygląd wiele mówi!

    OdpowiedzUsuń