Może i wiosny za oknem nie widać, ale za to widać ją powoli w naszej kuchni. Z ciężkich i rozgrzewających dań przeskakujemy do lekkich i zdrowych przekąsek ze świeżych warzyw.
Jeśli ktoś z Was brał udział w ostatnich sobotnich specjalnych obiadach czwartkowych, miał okazję ich wypróbować.
Przekąska ta oficjalnie wpada do naszej nowej zakładki 'Wielkanoc' :)
Podobne roladki pojawiły się już wcześniej na naszym blogu, sprawdź:
http://eatyourdream.blogspot.com/2012/10/roladki-z-cukinii.html
2 cukinie (proste)
sól
oliwa z oliwek
pęczek rzodkiewki
1 kostka twarogu półtłustego
pęczek szczypiorku
łyżka śmietany lub odrobina mleka
pieprz, sól
wykałaczki
1. Cukinię obieramy i kroimy na cienkie paski. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
2. Twaróg dusimy widelcem z dodatkiem śmietany lub mleka, dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w drobną kostkę i poszatkowany szczypiorek. Doprawiamy.
3. Cukinię podsmażamy na odrobinie oliwy (najlepiej na patelni grillowej), studzimy. Smarujemy paski i zawijamy roladki. Każdą roladkę przebijamy wykałaczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz