poniedziałek, 11 marca 2013

jajko na miękko ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Ciekawsza wersja klasycznego śniadania z udziałem jajka. Jaja świetnie komponują się ze świeżym szczypiorkiem i rzodkiewką, dlaczego nie połączyć wszystkich składników nadając daniu niecodzienną kompozycję?

Składniki:
(2 porcje)

5 jaj wiejskich
pół pęczka szczypiorku
4 rzodkiewki
pół pomidora
sól, pieprz
ocet

W garnuszku zagotowujemy wodę z odrobiną octu i szczyptą soli. Jaja rozbijamy i wlewamy do miseczki. Kiedy woda zacznie się gotować powoli wkładamy do niej jajka, gotujemy ok 3 minuty. Wyjmujemy jajka i odsączamy z wody. Kroimy je w cząsteczki na talerzyku. Delikatnie doprawiamy.
Szczypiorek i rzodkiewkę należy umyć i drobno pokroić. Pomidora pokroić w ósemki.
W pucharkach lub miseczkach kolejno układać składniki: jajka, rzodkiewka ze szczypiorkiem, pomidor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz