Więcej o tradycyjnym tiramisu - tutaj.
12 podłużnych biszkoptów
100 g truskawek
2 jaja
4 łyżki cukru
250g mascarpone
kawa
2 kostki ciemnej czekolady
1. Białka jaj oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i ucieraj do dokładnego połączenia się składników.
2. Białka ubij na sztywną piane. Delikatnie połącz z masą z żółtek i mascarpone.
3. Zaparz espresso. Powinno lekko ostygnąć.
2. Białka ubij na sztywną piane. Delikatnie połącz z masą z żółtek i mascarpone.
3. Zaparz espresso. Powinno lekko ostygnąć.
4. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plasterki grubości ok 1 cm, lub przekrawaj na pół.
5. herbatniki ostrożnie przekrawaj na pół w poprzek.
6. Przygotuj 4 szklanki pojemności ok 300 ml.
7. Herbatniki zanurzaj w letniej kawie i natychmiast wyciągaj, kładź je obok siebie na dnie każdej szklanki. Warstwę herbatników przykryj łyżką kremu. Nie wypełniaj przerw między ciasteczkami okruszkami - tam powinien znajdować się krem. Na kremie delikatnie ułóż truskawki.
8. Ponownie ułóż warstwę z herbatników i przykryj ją kremem, następnie ułóż truskawki.
8. Ponownie ułóż warstwę z herbatników i przykryj ją kremem, następnie ułóż truskawki.
9. Powinny powstać 3 takie warstwy, ostatnią z nich przysyp startą czekoladą i ozdób truskawką.
10. Tiramisu wstaw do lodówki na około 5 godzin. Deser podawaj schłodzony.
10. Tiramisu wstaw do lodówki na około 5 godzin. Deser podawaj schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz