piątek, 16 maja 2014

lekka sałatka z makaronem i szparagami

Jeszcze trochę będziemy zasypywać Was przepisami ze szparagami, które uwielbiamy i na które sezon kończy się zdecydowanie za szybko. Jedyną wadą tych warzyw jest ich cena, jednak na rzecz ich smaku można pokusić się raz na jakiś czas na ich kupno. Uważajcie jednak na promocje - sprzedawcy często chcą pozbyć się towaru zachęcając niską ceną, a szparagi wówczas są łykowate i niewielka ich część nadaje się do spożycia.


Sałatka jest bardzo prosta, lekka, podana z lekkim dressingiem na bazie oliwy. Idealna na kolację lub grilla.

200 g makaronu, np. świderki
5 dużych rzodkiewek
pęczek szczypiorku
0,5 kg ugotowanych, zielonych szparagów
szklanka pomidorków koktajlowych

3 łyżki pikantnej oliwy
2 łyżki wody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru lub inny słodzik
sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, zahartować zimną wodą. Szparagi pokroić na kawałki, rzodkiewkę w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Makaron połączyć z warzywami, dodać posiekany szczypiorek. Składniki na dressing wymieszać i dodać do sałatki krótko przed podaniem.




2 komentarze:

  1. Super! Wygląda niezwykle wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Świetnie nadałaby się na lunch.

    OdpowiedzUsuń