niedziela, 18 maja 2014

kokosowy krem ze szparagów

Szparagów ciąg dalszy - tym razem lekka zupa krem z białych szparagów i ziemniaków, której oryginalnego i kremowego smaku nadaje mleczko kokosowe. Zupa sama w sobie jest bardzo sycąca, idealna na przystawkę. Dobrze smakuje również w towarzystwie czosnkowej grzanki.


0,5 kg białych szparagów
3 małe ziemniaki
2 szklanki bulionu warzywnego
puszka mleczka kokosowego
masło lub inny tłuszcz
pieprz, sól
pół pęczka koperku
odrobina garam masala (opcjonalnie)

Szparagi obieramy, odkrawamy końcówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. W średnim garnku rozpuszczamy masło lub inny tłuszcz i przez 15 minut smażymy szparagi i ziemniaki na małym ogniu.
Po tym czasie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku. Zupę studzimy i miksujemy na gładki krem. Dodajemy posiekany koperek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz