sobota, 31 maja 2014

focaccia alla genovese

Focaccia to pieczywo włoskie stanowiące podstawę pizzy. W wielu regionach Włoch spotkamy się z odmiennymi rodzajami tego chleba. Focaccia alla genovese z oliwą i solą, jest jedną z najprostszych jej wersji. 
Podaje się ją na ciepło przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu.
Z przepisu GialloZafferano.

Składniki:
600 g mąki
300 ml wody
40 ml oliwy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
25g drożdży 
+ ok. 100 ml oliwy
+ sól gruba


1. Wymieszaj ciepłą wodę z sola i cukrem oraz 40 ml oliwy. Do wody dodaj połowę przesianej mąki. Wyrób ciasto za pomocą robota kuchennego.
2. Do masy wkrusz drożdże. Wyrabiaj za pomocą maszyny przez 3 minuty.
3.  Po tym czasie dodaj resztę mąki. Ponownie wyrabiaj za pomocą maszyny, następnie wyjmij ciasto z miski, przenieś na stolnicę obsypaną mąką. 




4. Ugniataj ciasto, następnie ugnieć ciasto jak w bochenek (chleba).
5. Połóż ciasto na blasze z ok 80 ml oliwy. Używając oliwy z blachy, smaruj nią ciasto. Możesz użyć pędzla. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 80 minut.


6. Po tym czasie staraj się oddzielać ciasto od blachy, wypełniając te miejsca oliwą, tak aby ciasto nie kleiło się do blachy. W tym samym czasie ugniataj ciasto palcami, rozprowadzając je równomiernie na blasze.
7. posyp ciasto grubą solą, Odstaw na 30 minut.


8. Po tym czasie palcami wyrabiaj jeszcze delikatnie ciasto, pozostawiaj wgłębienia po palcach. Polej całą powierzchnie 15 ml oliwy. Znów odstaw na 30 minut.
9. Po kolejnych 30 minutach spryskaj (/pokrop) ciasto wodą.
10. Piecz w rozgrzanym piekarniku, w 200 stopniach przez 15 minut.
11. Upieczoną focaccię przełóż na tzw. kratkę z
piekarnika, aby dochodziło do niej powietrze. Dzięki temu będzie chrupiąca.


info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz