Składniki:
200g masła
2 jaja
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki wiórków kokosowych
ok. 150g herbatników
(pół szklanki do obtaczania kuleczek)
80g migdałów całych
*30 ml amaretto
*30 ml amaretto
*Jeśli używasz wiórek, które wykorzystywałeś do robienia likieru:
- możesz pominąć amaretto
- możesz wzmocnić kokosowy smak dwiema łyżkami syropu kokosowego.
- użyj 2,5 szklanki wiórek z likieru oraz pół szklanki 'świeżych' wiórek
1. Migdały sparz i obierz ze skórki.
2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę.
2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę.
3. Kiedy masa będzie gładka dodawaj stopniowo wiórki kokosowe (pół szklanki wiórek zostaw do obtaczania kuleczek).
4. Po kilku minutach, kiedy powstanie jednolita masa, jednak nie zupełnie gładka - dodaj pokruszone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie.
5. Z powstałej masy lep kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe, w środku każdej kuleczki powinien znaleźć się migdał. Kuleczki obtaczaj w wiórkach.
6. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz