Tortilla hiszpańska w wersji wzbogaconej o oliwki i pomidorki koktajlowe.
Składniki
(na jedną tortille):
300 g ziemniaków
4 jaja
mała cebula
10 -12 oliwek (czarne/zielone)
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, olej
*niewielka ilość wybranego sera
(np. parmezanu lub sera żółtego)
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kosteczkę o boku ok 1,5 cm. Podsmaż je na dość głębokim oleju, razem z poszatkowaną cebulą. Dodaj pół łyżeczki soli. Ziemniaki powinny być "pół-twarde".
2. Ziemniaki przełóż do miski, poczekaj aż trochę ostygną. Dodaj jaja, ser*, wymieszaj. Jajka powinny przykrywać całą ilość ziemniaków. Doprawić.
3. Oliwki i pomidorki pokrój w plasterki.
3. Oliwki i pomidorki pokrój w plasterki.
4. Na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadź masę ziemiaczano-jajeczną. Delikatnie zduś widelcem ziemniaki na całej powierzchni, następnie ułóż równomiernie plasterki oliwek i pomidorków, przyduś je delikatnie, aby powierzchnia masy wyrównała się.
5. Na bieżąco zagniataj brzegi tortilli do środka, aby się nie przypalały. Kiedy masa będzie już zwięzła a część na górze ścięta przykrywamy patelnie talerzem i zdecydowanym ruchem przewracamy placek na droga stronę.
6.Zsuwamy go z talerza spowrotem na patelnie i smażymy do całkowitego ścięcia się jaja.
Podawaj z chlebem.
Tortilla zwykle stawiana jest na środku stołu, krojona w małe kawałki. Każdy częstuje się kiedy ma na to ochotę. Można również podzielić omlet na większe porcje.
5. Na bieżąco zagniataj brzegi tortilli do środka, aby się nie przypalały. Kiedy masa będzie już zwięzła a część na górze ścięta przykrywamy patelnie talerzem i zdecydowanym ruchem przewracamy placek na droga stronę.
6.Zsuwamy go z talerza spowrotem na patelnie i smażymy do całkowitego ścięcia się jaja.
Podawaj z chlebem.
Tortilla zwykle stawiana jest na środku stołu, krojona w małe kawałki. Każdy częstuje się kiedy ma na to ochotę. Można również podzielić omlet na większe porcje.
Więcej o tortilli hiszpańskiej w naszym starszym poście >> klik.
zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaczane tortille, w różnych kombinacjach smakowo-dodatkowych. Super danie, na pewno spróbuję też takiej z oliwkami :)
OdpowiedzUsuń