wtorek, 27 maja 2014

tortilla ziemniaczana z oliwkami i pomidorkami koktajlowymi


Tortilla hiszpańska w wersji wzbogaconej o oliwki i pomidorki koktajlowe.


Składniki
 (na jedną tortille):

300 g ziemniaków
4 jaja
mała cebula
10 -12 oliwek (czarne/zielone)
5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, olej

*niewielka ilość wybranego sera
 (np. parmezanu lub sera żółtego)


1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kosteczkę o boku ok 1,5 cm. Podsmaż je na dość głębokim oleju, razem z poszatkowaną cebulą. Dodaj pół łyżeczki soli. Ziemniaki powinny być "pół-twarde".
2. Ziemniaki przełóż do miski, poczekaj aż trochę ostygną. Dodaj jaja, ser*, wymieszaj. Jajka powinny przykrywać całą ilość ziemniaków. Doprawić.
3. Oliwki i pomidorki pokrój w plasterki.
4. Na rozgrzanej patelni z olejem rozprowadź masę ziemiaczano-jajeczną. Delikatnie zduś widelcem ziemniaki na całej powierzchni, następnie ułóż równomiernie plasterki oliwek i pomidorków, przyduś je delikatnie, aby powierzchnia masy wyrównała się.
5.  Na bieżąco zagniataj brzegi tortilli do środka, aby się nie przypalały. Kiedy masa będzie już zwięzła a część na górze ścięta przykrywamy patelnie talerzem i zdecydowanym ruchem przewracamy placek na droga stronę.
 6.Zsuwamy go z talerza spowrotem na patelnie i smażymy do całkowitego ścięcia się jaja.

Podawaj z chlebem.
Tortilla zwykle stawiana jest na środku stołu, krojona w małe kawałki. Każdy częstuje się kiedy ma na to ochotę. Można również podzielić omlet na większe porcje.



Więcej o tortilli hiszpańskiej w naszym starszym poście >> klik.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ziemniaczane tortille, w różnych kombinacjach smakowo-dodatkowych. Super danie, na pewno spróbuję też takiej z oliwkami :)

    OdpowiedzUsuń