piątek, 16 maja 2014

sezon na karczocha

Karczochy były znanym przysmakiem już w starożytnym Rzymie i Grecji, obecnie wciąż uprawiana się go w krajach o ciepłym klimacie, również we Włoszech.
W zeszły weekend miałam okazję posmakować specjalnej odmiany karczochów w malowniczym miasteczku  Montelupone. Ponieważ warzywo to jest symbolem miasta, poświęcana jest mu szczególna uwaga. 10 i 11 maja można było wziąć udział w imprezie poświęconej wyłącznie karczochom (la Sagra del Carciofo di Montelupone), która odbywa się w tym okresie co roku. szczerze mówiąc nie byłam przygotowana na tę wizytę, stad, z powodu braku aparatu - słabej jakości zdjęcia.
Niestety wegetariańskie menu było ograniczone, bo uwzględniało jedynie dwie bezmięsne pozycje: Karczochy po żydowsku (Carciofi alla giudia) oraz karczochy smażone (Carciofi fritti). Mimo wszystko opłacało się stać w długiej kolejce dla tych dwóch przysmaków. 

Carciofi alla giudia, Carciofi fritti, Montelupone, Marche
W karcie dań znajdowało się około dziesięciu  pozycji potraw z karczochami. Nie zabrakło oczywiście makaronu z karczochami, niestety, ku mojemu rozczarowaniu - pasta oprócz karczochów, podana była z mięsem. Przeciętna cena dania wynosiła około 5 euro. Oczywiście nie mogło zabraknąć wina, w cenie 2 euro za 400 ml - tego nie odmawiamy sobie we Włoszech!



La Sagra del Carciofo di Montelupone, Marche

Oprócz walorów smakowych, karczochy zawierają wiele cennych dla zdrowia składników. Warzywo zawiera inulinę - która reguluje stężenie cukrów we krwi. Leki produkowane z karczochów  mają zastosowanie w leczeniu i długotrwałej profilaktyce przy podwyższonym poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Warzywo jest także polecane dla chorych ze schorzeniami wątroby. 
W kosmetyce karczoch jest dodatkiem do  płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych.

Jeśli przyjdzie wam do głowy pomył, aby przyrządzać karczochy, a wcześniej tego nie robiliście - polecam obejrzeć filmik, które pokazuje jak rozprawić się z warzywkiem: jak obierać i czyścić karczocha.

Zapraszamy również do sprawdzenia przepisu na Karczochy po rzymsku.
info i zdjecie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karczoch_zwyczajny
http://www.meteoweb.eu/2014/02/le-incredibili-virtu-benefiche-dei-carciofi-vera-e-propria-miniera-di-principi-attivi-miracolosi/261729/ (zjdęcie)

1 komentarz:

  1. zapraszamy do nowego agregatu blogów ze wszystkich kategorii tematycznych. Dołącz bloga do kategorii kulinaria. Adres www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń