duża głowa młodej kapusty
2 opakowania kaszy gryczanej
3 ugotowane ziemniaki
1 cebula
szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc i ugotowanych)
6 kotletów sojowych (ugotowanych najlepiej w warzywnym bulionie)
pieprz, sól
olej
500 g pomidorów przetartych
3/4 szklanki wody
pieprz, sól
zioła prowansalskie
kilka płatków czosnku
2 łyżki oliwy
odrobina słodkiej papryki
1. Kapustę wstawiamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut, studzimy.
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju do miękkości, dorzucamy pokrojone drobno grzybki.
4. Kaszę tłuczemy z ziemniakami i cebulką, dodajemy drobno pokrojone kotlety i doprawiamy.
5. Z kapusty wycinamy głąb i rozdzielamy liście.
6. Dużą brytfannę wykładamy najmniejszymi i najbardziej twardymi liści kapusty.
7. Napełniamy liście łyżką farszu, zawijamy gołąbki i układamy ciasno obok siebie.
8. Składniki na sos pomidorowy mieszamy ze sobą, zalewamy gołąbki i przykrywamy je liśćmi kapusty.
9. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz