200 g szparagów
150 g śmietany
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
szczypta cukru
1. Jeśli zajdzie potrzeba obierz cieniutką warstwę, zaczynając pod główką lub jeśli będzie to konieczne - na jego całej długości. Jednak bardzo świeże zielone szparagi nie powinny wymagać obierania.
2. Odetnij zdrewniałą końcówkę (ok. 1/3 długości)
3. Świeże szparagi gotuj w osolonej wodzie oraz ze szczypta cukru (ewentualnie z odrobina masła), pod przykryciem. Główka warzywa nie powinna być zamoczona w wodzie. Nie będzie wielkim przestępstwem jeśli ugotujesz szparagi na leżąco. Gotuj około 10 minut, jednak dla pewności co jakiś czas sprawdzaj ich miękkość widelcem.
4. Odcedź szparagi, opłucz pod zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
5. Cebulę obierz, poszatkuj i usmaż na maśle z dodatkiem soli. Ostudź.
6. Zmiksuj cebule ze szparagami, dodaj śmietanę i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie połącz i dopraw.
7. Podawaj na zimno.
7. Podawaj na zimno.
Bardzo fajny dip, podoba mi się Twój przepis, a z plackami już cudnie w każdym względzie :) Pycha!
OdpowiedzUsuń