niedziela, 29 czerwca 2014

zielona potrawka z ryżem basmati

Ci, którzy doczekali się cukrowego groszku w swoim ogródku, koniecznie muszą przyrządzić tę potrawę. Jeśli jednak nie dosięgnęliście tego zaszczytu , spokojnie możecie użyć mrożonego groszku, ugotowanego w lekko osolonej wodzie. Potrawka jest bardzo pożywna, sycąca i zielona. W zależności od gustu, jej smak możecie zaostrzyć odrobiną świeżej, ostrej papryczki. Idealna na obiad, kolację, bądź zabrana w pudełeczku do pracy w formie lunchu.


1 woreczek ugotowanego ryżu basmati
szklanka ugotowanego mrożonego groszku lub groszku cukrowego
1 mała cukinia
mała młoda cebulka
2 łyżki masła/margaryny
szklanka warzywnego bulionu, bez soli
płaska łyżeczka ziół prowansalskich
świeża natka pietruszki(ok. 3 łyżki)
pieprz, sól 

1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło lub margarynę,kroimy cebulę w krążki i dusimy pod przykryciem.
2. Cukinię kroimy w plastry i dorzucamy razem z ugotowanym groszkiem do cebuli, dusimy razem bez przykrycia podlewając bulionem.
3. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy ugotowany ryż. Aby otrzymać konsystencję bardziej kremową, dodajemy masła lub margaryny. 
4. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę. Zostawiamy pod przykryciem kilka minut i zdejmujemy potrawę z ognia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz