wtorek, 24 czerwca 2014

flaczki z boczniaków

O walorach zdrowotnych i smakowych boczniaków wspominałam już kilka postów wcześniej. Nie przepadam za zbyt częstym zapożyczaniem mięsnych nazw dla potraw wegetariańskich, jednak boczniaki w tej formie do złudzenia przypominają te mało apetyczne, tradycyjne flaczki. Do przygotowania tej potrawy będziecie potrzebowali przede wszystkim grzybów oraz włoszczyny do przygotowania bulionu (można użyć także domowych kostek warzywnych). Zagryzać najlepiej świeżą bułką.


(na 3 duże porcje)
litr bulionu warzywnego
500 boczniaków
1 duża cebula
2 marchwie
1 seler
olej

przyprawy:
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
łyżka majeranku
szczypta tymianku
szczypta bazylii
odrobina ostrej papryczki
odrobina kurkumy 

1. Przygotować ok. 1 litr bulionu warzywnego.
2. Cebulę pokroić w pióra, dusić na oleju do miękkości.
3. Boczniaki opłukać, pokroić w paski i dorzucić do cebuli. Smażyć do momentu, aż puszczą wodę, posolić.
4. Do bulionu dodać boczniaki razem z wodą, doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz