Inspiracja pochodzi z przepisu na domowe kostki warzywne z magazynu Kukbuk (styczeń/luty 2014).
2 średnie marchwie
2 średnie pietruszki
pół dużego selera
1 mała cebulka
1 młody, mały por
doniczka świeżego lubczyku
3 łyżki soli
łyżka mielonego pieprzu
1. Warzywa obieramy, kroimy na większe cząstki i przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie.
2. Dodajemy sól i pieprz, na suchej (ew. z kropelką oliwy) patelni/garnuszku przesmażamy warzywa przez ok. 15 min. na bardzo małym ogniu często mieszając.
3. Masę przekładamy do słoika lub część zamrażamy.
Świetny pomysł! Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńZapomniałam, że mam kupić KukBuk , widzę, ze fajnie inspiruje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńja robiłam podobne, tylko zamiast zamrażać trzymam w słoiku :)
OdpowiedzUsuńhttp://zielona-chrupalnia.blogspot.com/2013/11/pasta-vegetale-czyli-ostateczne.html
Zielona Chrupalnia, fajny przepis. W sumie też myślałam o przechowywaniu w lodówce, ale bałam się, że się szybko zepsuje. Może następnym razem spróbuję :)
OdpowiedzUsuńświetne:) zdecydowanie domowe zdrowsze niż kupne:)
OdpowiedzUsuń