wtorek, 4 lutego 2014

domowe kostki warzywne

Jak obiecałyśmy, tak i witamy początek ferii ciekawym, w dodatku bardzo ułatwiającym życie przepisem. Nie będziemy oszukiwać, że przygotowanie własnych bulionetek nie jest pracochłonne, gdyż zajmuje około godziny i trzeba się trochę namęczyć w mieleniu warzyw. Nie mniej możecie mi zaufać, że odetchniecie z ulgą kiedy nadejdzie czas przygotowania szybkiej zupy lub innych potraw, a nie będzie Wam się chciało godzinami stać nad garnkiem :)

Inspiracja pochodzi z przepisu na domowe kostki warzywne z magazynu Kukbuk (styczeń/luty 2014).


2 średnie marchwie
2 średnie pietruszki
pół dużego selera
1 mała cebulka
1 młody, mały por
doniczka świeżego lubczyku
3 łyżki soli
łyżka mielonego pieprzu
 

1. Warzywa obieramy, kroimy na większe cząstki i przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie.
2. Dodajemy sól i pieprz, na suchej (ew. z kropelką oliwy) patelni/garnuszku przesmażamy warzywa przez ok. 15 min. na bardzo małym ogniu często mieszając.
3. Masę przekładamy do słoika lub część zamrażamy.

 
 

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam, że mam kupić KukBuk , widzę, ze fajnie inspiruje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robiłam podobne, tylko zamiast zamrażać trzymam w słoiku :)
    http://zielona-chrupalnia.blogspot.com/2013/11/pasta-vegetale-czyli-ostateczne.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielona Chrupalnia, fajny przepis. W sumie też myślałam o przechowywaniu w lodówce, ale bałam się, że się szybko zepsuje. Może następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne:) zdecydowanie domowe zdrowsze niż kupne:)

    OdpowiedzUsuń