1 litr warzywnego, delikatnego bulionu lub osolonej wody
puszka mleka kokosowego
3/4 szklanki wypłukanej czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów
3 marchwie
kawałek selera
2 małe pietruszki
3 średnie ziemniaki
1 cebula mała
2 ząbki czosnku
200 g świeżego szpinaku
oliwa z oliwek/olej
łyżeczka startego świeżego imbiru
pół łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka garam masali
chili w proszku
chili w proszku
sól, pieprz
1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paski, ziemniaki i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie (ok. 2 łyżki) smażymy przez 10 min seler, marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty, sól, pieprz, kurkumę i garam masalę.
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, przekładamy warzywa, dorzucamy szpinak i gotujemy.
3. Po ok. 10 minutach dodajemy kokosowe mleko, imbir. Doprawiamy do smaku.
świetne, jutro też robię zupę z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńjestem fanką zup i tego typu dań , ta wygląda naprawde smakowicie : >
OdpowiedzUsuń