czwartek, 6 lutego 2014

warzywne sajgonki

Sajgonki mają to do siebie, że faszerując je czymkolwiek zawsze wychodzą pyszne. Do napełnienia sajgonek wykorzystać możesz włoszczyznę, konserwy, kapustę, szpinak, paprykę i wiele innych warzyw. Łatwo więc w ten sposób pozbyć się zalegających i psujących się resztek w lodówce.

Podawać możesz z każdym ulubionym sosem, najlepiej jednak pasuje słodki lub ostry sos chili.



1 opakowanie papieru ryżowego  (12 sztuk)
2 woreczki brązowego ryżu ugotowanego w osolonej wodzie
szklanka suszonych grzybów, wymoczonych i ugotowanych (lub gotowe grzyby Mun)
mała puszka groszku
50 g szpinaku świeżego
mała cebula
przyprawa pięciu smaków lub własna mieszanka (koper włoski, goździki, cynamon, kmin rzymski, pieprz)
pieprz, sól
olej do smażenia

1. Cebulę szatkujemy, na odrobinie oliwy dusimy, dodajemy grzyby i szpinak i przesmażamy chwilę.
2. Ryż mieszamy z warzywami, przyprawiamy.
3. Wypełniamy papier farszem w sposób podany na opakowaniu.
4. Smażymy na dość sporej ilości tłuszczu z obu stron, aż sajgonki będą złociste i chrupiące.

1 komentarz: