1,5 litra wywaru warzywnego (np. z domowych kostek warzywnych)
1 średniej wielkości kalafior
2 średniej wielkości ziemniaki
1 mała pietruszka
2 małe kawałki selera
1 mała cebulka
3 łyżki masła/margaryny
pieprz, sól
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaka
mały pęczek posiekanej natki pietruszki
1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy.
2. W średnim garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy cebulę. Szklimy kilka minut na małym ogniu.
3. Do cebuli dorzucamy ziemniaki, seler, pietruszkę i podzielony na małe cząstki kalafior.
4. Wszystko smażymy na małym ogniu z dodatkiem przypraw.
5. Po ok. 15 minutach zalewamy warzywa wywarem, zwiększamy ogień i gotujemy wszystko do miękkości.
6. Zupę lekko studzimy i blendujemy na gładki krem.
7. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz