niedziela, 9 lutego 2014

pomidorowe spaghetti z cukinią i ciecierzycą

Od dłuższego czasu jest to moje najczęściej powtarzające się danie. Często przyrządzam spaghetti w ten sposób nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że przygotowanie tego smacznego i pełnowartościowego posiłku zajmuje mi około 30 minut.



Składniki na 4 porcje:
350 g makaronu spaghetti (polecam makaron Barilla)
500 g passaty pomidorowej
1 puszka ciecierzycy
2 cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
ostra papryczka
oliwa
*parmezan


1. Makaron ugotuj al dente.
2.  Cebule poszatkuj i podsmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodać 3 ząbki czosnku pokrojone bardzo drobno.
3. Dodaj passatę.
4. Cukinie dokładnie umyj, potnij w plasterki grubości ok 0,5 cm, zasyp solą i odstaw na ok 10 minut.
5. Po tym czasie przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do passaty. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj odsączoną ciecierzycę.
7. Dopraw wedle uznania.
8. Do gorącego sosu dodaj makaron i od razu podawaj.




3 komentarze: