Sałatka z kuskusem, której przepisem się dzielę to królestwo witamin. Jest zdrowa, lekkostrawna, wielokolorowa, a przede wszystkim pyszna. Podajemy ją na ciepło lub na zimno. Można ją zjeść do obiadu, na kolację, a także schować do pudełka i mieć jako przekąskę do pracy.
pół szklanki kaszy kuskus
1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w drobną kostkę
pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
kawałek selera startego
mały, młody por pokrojony w talarki
50 g świeżego szpinaku posiekanego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki kurkumy
pieprz, sól
oliwa z oliwek
1. Kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem warzywnym centymetr nad jej poziom.
2. Seler, paprykę, por i szpinak chwilę przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
3. Awokado pokrojone w drobną kostkę skrapiamy lekko sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
4. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy, jeśli potrzeba skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz