niedziela, 2 lutego 2014

sałatka z kuskusem i awokado

Typów sałatek jest wiele. Są te treściwe, które mogą spełniać rolę głównego dania, są też takie, które mają być jedynie przystawką albo szybką przekąską dla zabicia oznak głodu. Jedni są zwolennikami tych ciężkich i majonezowych, a inni cenią sobie lekkość chrupiących warzyw skropionych winegretem. Niezależnie jednak od gustów sałatka musi być pożywna i kolorowa, aby można chcieć zjadać ją oczami.

Sałatka z kuskusem, której przepisem się dzielę to królestwo witamin. Jest zdrowa, lekkostrawna, wielokolorowa, a przede wszystkim pyszna. Podajemy ją na ciepło lub na zimno. Można ją zjeść do obiadu, na kolację, a także schować do pudełka i mieć jako przekąskę do pracy.


pół szklanki kaszy kuskus
1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w drobną kostkę
pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę
kawałek selera startego
mały, młody por pokrojony w talarki
50 g świeżego szpinaku posiekanego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki kurkumy
pieprz, sól
oliwa z oliwek

1. Kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem warzywnym centymetr nad jej poziom.
2. Seler, paprykę, por i szpinak chwilę przesmażamy na odrobinie oliwy z oliwek.
3. Awokado pokrojone w drobną kostkę skrapiamy lekko sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
4. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy, jeśli potrzeba skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz