piątek, 28 lutego 2014

lasagne z pomidorami, soczewicą i cukinią

Choć zajęcie to pracochłonne, warte poświęconego czasu. Każdą warstwę lasagne rozdzielałam płatami cukinii i makaronem. Przeważnie instrukcje na opakowaniach  makaronu lasagne nie sugerują jego gotowania, ja jednak zawsze gotuje płaty porcjami przez około 3 minuty na 'małym' ogniu, wtedy mam pewność, że ciasto nie będzie twarde.



Składniki:

1 opakowanie makaronu lasagne
2 cukinie
2 mozzarelle
oliwa
*parmezan

nadzienie:
400g passaty pomidorowej
5 pomidorów
1 puszka soczewicy 
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
 sól, pieprz, papryczka

beszamel:
25 g masła
3 płaskie łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Za pomocą obieraczki do warzyw potnij cukinię w cienkie paski. Posól i odstaw na 10 minut, następnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Mozzarelle pokrój w kosteczkę.

Nadzienie:
1. Cebulkę poszatkuj i podsmaż na oliwie, Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Pomidory umyj i pokrój w niewielką kostkę, dodaj do cebulki. Dodaj trochę passaty. Duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj resztę passaty i odsączoną soczewicę. Dopraw.
3. Około pół szklanki passaty zostaw na wierzch dania.

Beszamel:
1. Roztapiamy masło w rondelku.
2. Kiedy całkowicie się rozpuści, na małym ogniu ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki. Dokładnie rozprowadzamy (trzepaczką do jajka) i dodajemy kolejno następne porcje mąki.
3. Do gładkiej masy, wciąż mieszając dodajemy mleko wymieszane w sokiem z cytryny, małymi porcjami.
4. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzy i gałkę muszkatołową.
5. Doprowadzamy sos do zgęstnienia.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj kolejno warstwy:
makaron
płaty cukinii
cienka warstwa beszamelu
mała garść mozzarelli
nadzienie pomidorowe.
I tak do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwą jest sam makaron, który należy polać pozostałą doprawioną passatą i posypać mozzarellą lub parmezanem.









1 komentarz: