sobota, 1 marca 2014

wytrawne muffiny z cukinią i serem

Po tłustym czwartku chyba każdy ma wyrzuty, dlatego na weekend proponujemy Wam muffinki, ale tym razem na słono. Możecie przygotować do nich swój własny dip, najlepiej pasuje taki na bazie jogurtu, z czosnkiem lub tartymi, kiszonymi ogórkami.


1,5 szklanki mąki
2 jaja
1 mała cukinia
5 łyżek startego sera gouda
1/4 szklanki mleka lub wody
kilka liści bazylii
mała cebula
łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta sody
pieprz, sól



1. Cukinię, ser i cebulę trzemy na tarce na małych oczkach.
2. Bazylię drobno kroimy i dodajemy do warzyw.
3. Dodajemy do masy jajka, mąkę i mleko. Mieszamy dokładnie.
4. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki.
5. Dodajemy proszek, sodę i doprawiamy masę pieprzem i solą.
6. Masę przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych). Jeśli macie tylko formę blaszaną, użyjcie papilotek.
7. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 min.


1 komentarz: