niedziela, 9 marca 2014

klopsiki z soczewicy w pomidorowo - kokosowym sosie

Miała być zupa, ale wyszły klopsiki. Jeśli pamiętacie składniki na nasz dahl z czerwonej soczewicy, to korzystając z właśnie z tych samych stworzycie dzisiejsze danie.
Jest znów indyjsko, jednak o wiele lżej, klopsiki przygotowujesz bez smażenia, zanurzasz je tylko w delikatnym, aromatycznym, kokosowym sosie. Dodatek wybierasz sam/a, u mnie w towarzystwie kolorowego ryżu.



Danie na 3 osoby:

Na klopsiki:
3/4 kubka soczewicy czerwonej, wypłukanej w zimnej wodzie
1 marchew, starta na drobnych oczkach
kawałek selera, startego na drobnych oczkach
pół cebulki, poszatkowanej
ząbek czosnku, posiekany
pół pęczka natki pietruszki, posiekanego
olej do smażenia
pieprz, sól
chili
odrobina kurkumy/garam masali

1. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie, a nawet rozgotuj. Odsącz.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, czosnek, a po chwili warzywa. Duś aż będą miękkie, wymieszaj z soczewicą i dopraw.
3. Masę wystudź.

Sos:
puszka krojonych pomidorów
puszka mleczka kokosowego
łyżka soku z limonki
łyżka syropu z agawy/ łyżeczka cukru
pieprz, sól
odrobina kurkumy
pół pęczka natki, posiekanego
*ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej


1. Pomidory przekładamy na patelnię, chwilę smażymy.
2. Dodajemy mleczko kokosowe, najlepiej tą gęstą masę bez płynu (rozwarstwi się jak postoi w lodówce)
3. Doprawiamy i redukujemy na dużym ogniu sos przez ok. 15 minut często mieszając.
4. Jeśli będzie zbyt rzadki, zagęszczamy odrobiną mąki (wstępnie rozmieszanej w odrobinie zimnej wody)
5. Z przestudzonej masy lepimy klopsiki i zanurzamy je w sosie.



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A kubek 200ml czy 250?

      Usuń
    2. jakieś 250ml, jak sypniesz więcej to nic się nie stanie :)

      Usuń
  2. Dodaje do zeszytu na durszlaku, super danie, zdrowe i smaczne tak jak lubię. Zapraszam również do mnie na http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń