środa, 12 marca 2014

szpinak z ciecierzycą, z jajkiem sadzonym

Kolejna wersja hiszpańskiego 'revuelto con...', tym razem ze szpinakiem i ciecierzycą oraz mozzarellą. Revuelto to właściwie jajecznica, używa się jednak tego określenia również na jajko sadzone.

 Składniki na 3 porcje:

500 g szpinaku
pół puszki ciecierzycy
1 mozzarella
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz

3 jaja sadzone


1. Cebulę poszatkuj i podsmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj szpinak, jeszcze więcej oliwy, po 3 minutach dodaj cieciorkę i mozzarelle pokrojoną w kosteczkę.
3. Dopraw, podawaj z jajkiem sadzonym.
4. Jajka usmaż na dużej ilości oliwy, żółtko powinno zostać płynne.








Revueltos con espinacas y garbanzos, Sewilla

1 komentarz: