środa, 26 marca 2014

domowe mleko orzechowe

Dziś witamy Was przepisem bardzo przydatnym nie tylko dla wegan, ale także dla osób, które nie mogą lub zwyczajnie nie lubią tradycyjnego, krowiego mleka. Mleko orzechowe oprócz walorów odżywczych ma wiele kulinarnych zastosowań- mojego mleka użyłam do kawy, owsianki, naleśników i muffinek. Ma bardzo przyjemny, orzechowy smak, jest lekko tłuste i według gustu może być dosładzane. Do przygotowania mleka, oprócz włoskich orzechów, wymaganych jest kilka rzeczy - czas, cierpliwość, kielichowy blender i gaza. Jeśli jesteś ich posiadaczem, to nie pozostaje Ci nic innego niż zabierać się do roboty :)


z przepisu wychodzi ok. 300 ml mleka - przechowuj w lodówce 1-2 dni

trochę ponad szklanka orzechów włoskich
woda


1. Orzechy prażymy na suchej patelni, zawijamy w papierowy ręcznik i pocieramy aż oczyścimy je z łusek.
2. Przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Moczymy orzechy przez min. 24 h zmieniając wodę co 2 godziny.
3. Po ostatnim wypłukaniu przekładamy orzechy razem z wodą do blendera i miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty.
4. Przygotowujemy słoik i wykładamy go gazą (o podwójnej grubości). Przelewamy całą zawartość płynu, łapiemy końce gazy i tworzymy woreczek.
5. Dokładni wyciskamy mleko, pozostałe orzechy dodajemy do deseru, wypieków itd.





4 komentarze:

  1. świetny pomysł, na pewno bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam z migdałów. świetna sprawa. łatwo szybko i naprawdę zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy kupne mleko z orzechow laskowych uda sie spienic [do kawy] w elektrycznym spieniaczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, ale powinno się udać. sojowe można spienić, więc z orzechowym też nie powinno być problemu.
      pozdrawiam
      Marta

      Usuń