poniedziałek, 17 marca 2014

sałatka z suszonymi pomidorami, oliwkami, mozzarellą

Mój ostatni pomysł na śniadanie, choć uważam, ze sałatka sprawdziłaby się również przy innych okazjach. Od razu dzieliłam ją na porcje, na głębokich talerzach. Możesz podwoić lub potroić ilość składników tworząc duża miskę sałatki na inną okazję. 


Składniki (2 porcje):

ok 10 suszonych pomidorów
po 2 garści oliwek zielonych i czarnych
2 łyżki pestek słonecznika i/lub dyni
2 łyżki kukurydzy z puszki
kilka listków sałaty
1 mozzarella
sól, oliwa



1. Sałatę umyj, osusz i porwij w części.
2. Pestki słonecznika i dyni podpraż na patelni z odrobina oliwy i soli. Poczekaj aż ostygną zanim dodasz je do sałatki.
3. Pomidory pokrój w paseczki.
4. Odsącz oliwki i kukurydzę.
5. Mozzarelle pokrój w kostkę.
6. Wszystkie składniki połącz dzieląc je na dwie porcje, każdą z nich polej oliwą i posyp szczyptą soli.


2 komentarze:

  1. do suszonych pomidorów przekonałam sie dopiero niedawno : >
    z chęcią bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń