sobota, 22 marca 2014

czekoladowy mus z avokado

Po zasypywaniu Was przez długi czas mniej kreatywnymi i zaskakującymi daniami czas na bardziej ambitną propozycję deseru. Mimo, że czasem kuszę się jeszcze na nabiał, dieta roślinna jest mi całkiem bliska i jak tylko mam okazję to wdrażam ją do mojego jadłospisu. Dzisiejszy deser zatem całkowicie wegański, świetny jako dodatek do lodów, ciast, ale także jako samodzielna przekąska. Każdy może dodać do niego coś od siebie, mogą być to kawałki orzechów, ale także suszonych lub świeżych owoców. Nie muszę chyba dodawać, że całość jest na bazie avokado, jednego z najzdrowszych wybryków natury.




2 duże, bardzo dojrzałe avokado
płaska łyżka surowego kakao
1/4 szklanki mleka roślinnego, niesłodzonego
3-4 płaskie łyżki cukru pudru lub dowolnego innego słodzika (agawa/miód/stewia)
3 łyżki soku z cytryny

W tym miejscu mamy bazę na nasz mus. Miksujemy wszystkie składniki bardzo dokładnie, aż otrzymamy konsystencję lekkiego musu. Od siebie dodajemy to, co lubimy. U mnie mrożone truskawki z ostatniego sezonu, ale nadawać się będą wszelakie jeżyny, ananas, jabłko, gruszka i inne.

Jeśli lubisz możesz dodać łyżkę wiórek kokosowych, a do bazy musu użyć mleko kokosowe.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Zazwyczaj dodaję banana i wtedy nie potrzeba już dosładzać :) Wiórki kokosowe to u mnie obowiązkowy dodatek do takiego musu.

    OdpowiedzUsuń