piątek, 28 lutego 2014

barszcz ukraiński

Dziś nieco klasyki i zaglądania do babcinego gara. Nie ukrywam, że nad tą zupą jest roboty niemało, zapomnijcie także o przygotowaniu dobrego ukraińskiego barszczu wrzucając wszystko do jednego garnka. Barszcz ten bowiem wymaga czasu i dopieszczania, dodając kolejno odpowiednie składniki i przyprawy. "Ukraińska" jednak pozostaje w nim jedynie nazwa, gdyż na potrzeby kuchni polskiej został już dawno temu mocno zmodyfikowany. Ocierając się o ogólny tradycyjny zarys tej potrawy, przedstawiam Wam moją wersję.


2,5 litra wody
pęczek włoszczyzny na bulion
szklanka namoczonych przez noc grzybów leśnych
kilka opieczonych łupin cebuli
listek laurowy
ziele angielskie
ziarnka pieprzu
sól

Tu sprawa jest prosta. Przygotowujemy bulion korzystając z włoszczyzny, doprawiamy go. Część warzyw wyciągamy z zupy po ugotowaniu (por, cebula itd.)

1/4 główki białej kapusty
1 mała cebula
3 ziemniaki
4 ugotowane buraki
3 łyżki fasoli białej z puszki
3 łyżki fasoli czerwonej z puszki (możesz użyć jednego rodzaju lub kupić mieszankę)
olej do smażenia (4 łyżki)
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz
majeranek

* ew. 2 łyżki gęstej śmietany do podania



1. Kapustę kroimy w małe cząstki, cebulę w kostkę. Wrzucamy do garna, dodajemy olej i przesmażamy ok. 20 minut.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do kapusty.
3. Ugotowane buraki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Jeśli nie chcesz wcześniej gotować buraków, obierz je, pokrój w kostkę i smaż od początku z kapustą.
4. Chwilę smażymy razem warzywa, następnie zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem.
5. Gotujemy wszystko aż będzie miękkie, doprawiamy.
6. Na koniec dodajemy fasolę, smakujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.


2 komentarze:

  1. ulala :) bardzo lubię ten barszcz! Pięknie Tu wygląda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, bardzo lubię barszcz:D

    OdpowiedzUsuń