wtorek, 10 czerwca 2014

fasolka szparagowa z sokiem z cytryny i oliwą

Fasolka sprawdzi się jako dodatek do obiadu, na ciepło lub przekąska na zimno. 


Składniki
 (dla 2-3 osób)

300 g fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól

1. Należy odciąć końce fasolki z obu stron, opłukać ją w zimnej wodzie.
2. Zagotować posolona wodę w dużym garnku. Wrzucić fasolkę do gotującej się wody i gotować pod przykryciem (5-15 minut w zależności czy fasolka jest młoda czy nie - najlepiej co jakiś czas wyjmować jedną fasolkę z wody i smakować czy jest wystarczająco miękkia)
3. Odcedzić,  przepłukać zimną wodą.
4. Fasolkę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą, ewentualnie dosolić.
5. Podawać na ciepło lub na zimno.



1 komentarz:

  1. świetna , muszę sobie kupić bo w tym roku jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń