poniedziałek, 23 czerwca 2014

sos ze świeżych pomidorów z bazylią


Choć często wykorzystuję w kuchni gotową passatę pomidorową lub  pomidory  puszki i nie widzę w tym nic złego, to sos ze świeżych pomidorów, ze świeżą bazylią zdecydowanie przebija smakiem te szybkie rozwiązania. Sos można łączyć z wieloma potrawami np. z kotlecikami i plackami warzywnymi, ryżem, makaronem, jako podstawowy sos na pizzy lub w zwiększonych proporcjach również z makaronem.


3 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
pęczek bazylii (ok 25 listków)
sól, pieprz

1. Rozgrzej na patelni oliwę, usmaż w niej czosnek na złoty kolor, pokrojony na kawałki, kiedy zacznie nabierać złotego koloru, zdejmij patelnię z ognia. Po chwili wyjmij czosnek z oliwy.
2. Pomidory pokrój w kostkę. Dodaj je na patelnie z oliwą. Duś pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby podlej wodą).
3. Pod koniec smażenia dodaj porwane listki bazylii. Dopraw. Zmiksuj.
4. Podawaj na ciepło.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz