1 szklanka kaszy pęczak
1 szklanka pokrojonych drobno bakalii
(morele, rodzynki, żurawina)
ok. 0,5 szklanki migdałów w słupkach
3 plastry ananasa
1 marchewka
sok z połowy pomarańczy
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
* sok z cytryny
1. Kaszę przepłucz w zimnej wodzie, w lekko osolonej wodzie. Jeśli wcześniej zaplanujesz jej gotowanie dobrze jest ją również odstawić, moczącą się w wodzie na 2 godziny.
2. Wrzuć kaszę do gotującej się wody w garnku, gdzie woda powinna przynajmniej podwoić kaszy. Gotuj pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj cukier, wymieszaj. Następnie ostudź.
3. Do kaszy dodaj oliwę, wymieszaj.
4. Bakalie sparz, ostudź i pokrój na kawałki. Jeśli masz migdały w całości, również je sparz, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj do kaszy.
5. Pokrój ananas w małe kwadraciki, zetrzyj marchewkę (na krótkie kawałki).
6. Dodaj sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, ewentualnie dodaj kilka kropli soku z cytryny.
7. Jeśli sałatka okaże się niewystarczająco słodka, można ją dosłodzić płynnym miodem.
Jeśli jesteście takimi miłośnikami kaszy pęczak jak my - zapraszamy do wypróbowania innych naszych przepisów, z pęczakiem w roli głównej:
na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuń