Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
170 g masła
łyżka cukru pudru
Reszta:
3 serki Bieluch (po 150 g)
70 g mleka zagęszczonego
łyżka domowego dżemu porzeczkowego
szklanka truskawek
szklanka borówek
1. Ciasto na tartę zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto wyciągamy, formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rwiemy na kawałki, ugniatamy palcami dopasowując do formy. Zagniatamy również boczną ściankę.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy obciążniki lub np. szklankę fasoli, aby nie wstało.
4. Pieczemy w 180 st. przez 30 minut.
5. Serki miksujemy z mlekiem i dżemem. Odstawiamy do lodówki.
6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Wykładamy krem, kładziemy na wierzch pokrojone truskawki i borówki.
pyszności:)
OdpowiedzUsuń