piątek, 20 czerwca 2014

tarta z kremem i owocami

Nareszcie koniec nauki, a więcej czasu na gotowanie! Latem najbardziej lubię piec tarty - wystarczy w pięć minut zagnieść ciasto, następnie upiec, a resztę dodatków dodawać na zimno. Tak nieskomplikowanie pyszna jest właśnie moja tarta, podana na kruchym cieście z delikatnym, serowym kremem, truskawkami i borówkami. Witajcie wakacje!



Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
170 g masła
łyżka cukru pudru


Reszta:
3 serki Bieluch (po 150 g)
70 g mleka zagęszczonego
łyżka domowego dżemu porzeczkowego
szklanka truskawek
szklanka borówek 

1. Ciasto na tartę zagniatamy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto wyciągamy, formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rwiemy na kawałki, ugniatamy palcami dopasowując do formy. Zagniatamy również boczną ściankę.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy obciążniki lub np. szklankę fasoli, aby nie wstało.
4. Pieczemy w 180 st. przez 30 minut.
5. Serki miksujemy z mlekiem i dżemem. Odstawiamy do lodówki.
6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Wykładamy krem, kładziemy na wierzch pokrojone truskawki i borówki.




1 komentarz: