piątek, 13 czerwca 2014

kotleciki mielone z soi i warzyw

Dzisiaj nieco inna propozycja na przyrządzenie standardowych "sojowych". Wzbogacone zostały różnymi warzywkami, akurat posiadałam resztkę mrożonej mieszanki, ale śmiało można zużyć te, które zostały na przykład po gotowaniu zupy. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym domu może gościć garam masala, więc zapewniam, że bez niej kotleciki też wyjdą. Polecam jednak zaopatrzyć się raz w woreczek tej aromatycznej przyprawy, a wasze potrawy już nigdy nie będą takie same ;)


6 kotletów sojowych ugotowanych w bulionie warzywnym (z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku)
1 mała cebula
duży ząbek czosnek
łyżeczka suszonej bazylii
odrobina oregano lub ziół prowansalskich
czubata łyżka mrożonych warzyw (z brokułem, marchewką, cukinią itd.)
1 bułka namoczona w mleku lub bulionie pozostałego po gotowaniu kotletów
1 jajko
płaska łyżeczka garam masala lub kuminu
sól, pieprz
olej do smażenia
odrobina bułki tartej

1. Bułkę namoczyć.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać oregano lub bazylię, poddusić na oleju, dodać zmiażdżony czosnek.
3. Do cebuli dodać mrożone warzywa i dusić aż zmiękną.
4. Zemleć kotlety z warzywami i bułką.
5. Dodać jajko, sól, pieprz, garam masala.
6. Panierować w odrobinie bułki tartej na złoty kolor.
7. Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym.



1 komentarz: