Na 12 babeczek:
ok.10 średnich ziemniaków, startych na drobnych oczkach
1 cebula
2 jaja
3 łyżki masła rozpuszczonego
łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki soli
zioła prowansalskie
2. Starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut i wyciskamy z wody.
3. Do ziemniaków trzemy cebulę, dodajemy masło, sól, proszek, zioła i żółtka. Mieszamy.
4. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitą masą z białek.
5. Formę natłuszczamy masłem lub olejem, Nakładamy masę do ok. 3/4 wysokości (może być więcej).
6. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 40 minut (w zależności od siły Twojego piekarnika - najlepiej doglądaj babeczki, będą gotowe, kiedy się porządnie zarumienią).
Takie proste a jakie genialne! Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńprzekonałaś mnie! Narobiłaś mi ochoty na te cuda
OdpowiedzUsuńHej dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale pewna strona kradnie Wasze przepisy i zdjęcia (http://kreatywneprzepisy.pl/index.php/ziemniaczane-babeczki) Pewnie jak większość blogerów nie wyrażałyście na to zgody. Co prawda na początku, gdy pisze się do nich na facebooku, zasłaniają się podaniem informacji o źródle, ale jak tylko mocniej się na nich naciśnie usuwają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sylwia
okolicepalnika, dziękujemy za info. Będę ich mieć na oku, chociaż póki podają adres bloga nic złego się nie dzieje. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńBabeczki są pieczone na blaszce do babeczek czy mogą być w foremkach papierowych ? Jeżeli na blaszce to nie będą przywierać ?
OdpowiedzUsuńtak, na blaszce do babeczek, bez papilotek. należy jednak każde wgłębienie wysmarować np. masłem. :) nie polecam foremek papierowych, gdyż mogą przywierać do babeczek.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!! też uwielbiam babeczki i ziemniaczki, jutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić! oj muszę! :)
OdpowiedzUsuń