wtorek, 1 lipca 2014

ziemniaczane babeczki

Przeglądając ostatnio książkę kuchni żydowskiej, nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Jako, że uwielbiam muffiny nie mniej niż ziemniaki, ta potrawa na pewno zagości na stałe w moim menu. Muffinkami możesz zastąpić ziemniaki do obiadu, a także podać na kolację z ulubionym dipem. Najlepiej smakują podane natychmiast po wyjęciu z pieca, w towarzystwie sosu czosnkowego, tzatziki lub z kiszonych ogórków. Babeczki są miękkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Są dobrą alternatywą dla placków ziemniaczanych, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu.


Na 12 babeczek:

ok.10 średnich ziemniaków, startych na drobnych oczkach
1 cebula
2 jaja
3 łyżki masła rozpuszczonego 
łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki soli
zioła prowansalskie

1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, a żółtka roztrzepujemy.
2. Starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut i wyciskamy z wody.
3. Do ziemniaków trzemy cebulę, dodajemy masło, sól, proszek, zioła i żółtka. Mieszamy.
4. Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitą masą z białek.
5. Formę natłuszczamy masłem lub olejem, Nakładamy masę do ok. 3/4 wysokości (może być więcej).
6. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 40 minut (w zależności od siły Twojego piekarnika - najlepiej doglądaj babeczki, będą gotowe, kiedy się porządnie zarumienią).





8 komentarzy:

  1. Takie proste a jakie genialne! Aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przekonałaś mnie! Narobiłaś mi ochoty na te cuda

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale pewna strona kradnie Wasze przepisy i zdjęcia (http://kreatywneprzepisy.pl/index.php/ziemniaczane-babeczki) Pewnie jak większość blogerów nie wyrażałyście na to zgody. Co prawda na początku, gdy pisze się do nich na facebooku, zasłaniają się podaniem informacji o źródle, ale jak tylko mocniej się na nich naciśnie usuwają :)

    Pozdrawiam!
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. okolicepalnika, dziękujemy za info. Będę ich mieć na oku, chociaż póki podają adres bloga nic złego się nie dzieje. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki są pieczone na blaszce do babeczek czy mogą być w foremkach papierowych ? Jeżeli na blaszce to nie będą przywierać ?

    OdpowiedzUsuń
  6. tak, na blaszce do babeczek, bez papilotek. należy jednak każde wgłębienie wysmarować np. masłem. :) nie polecam foremek papierowych, gdyż mogą przywierać do babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł!! też uwielbiam babeczki i ziemniaczki, jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę takie zrobić! oj muszę! :)

    OdpowiedzUsuń