czwartek, 3 lipca 2014

ciasto marchewkowe z bakaliami

Uwielbiam ciasta marchewkowe! Testowałam już wiele przepisów, jednak żaden nie równał się temu, który zamierzam Wam przedstawić. Pierwotnie pochodzi on z jednego z numerów Kukbuka, jednak nie omieszkałam podrasować go według swojego gustu. Ciacho jest mokre, z dodatkiem bakalii, smaczne nawet dwa dni po przygotowaniu. Podane może być np. z bitą śmietaną, kremem mascarpone, polewą lub posypane jedynie cukrem pudrem.


2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka przyprawy do piernika lub tylko cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
1/3 szklanki oleju
szklanka startej marchewki
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka namoczonych rodzynek lub żurawiny suszonej
odrobina soli

1. Mieszamy mąkę z cukrem, sodą, solą i przyprawami.
2. Jajka roztrzepujemy z olejem, dorzucamy orzechy i rodzynki.
3. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy marchew i mieszamy wszystko razem.
4. Małą tortownicę lub małą prostokątną blachę do pieczenia (ciasto wówczas będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną.
5.Przekładamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 - 50 minut.
6. Wykładamy z formy aż całkowicie ostygnie.


1 komentarz:

  1. Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie próbowałam ciasta marchewkowego:) Będę musiała wkoncu wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń