2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka przyprawy do piernika lub tylko cynamonu
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
1/3 szklanki oleju
szklanka startej marchewki
szklanka posiekanych orzechów włoskich
szklanka namoczonych rodzynek lub żurawiny suszonej
odrobina soli
2. Jajka roztrzepujemy z olejem, dorzucamy orzechy i rodzynki.
3. Łączymy suche składniki z mokrymi, dodajemy marchew i mieszamy wszystko razem.
4. Małą tortownicę lub małą prostokątną blachę do pieczenia (ciasto wówczas będzie wyższe) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną.
5.Przekładamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 - 50 minut.
6. Wykładamy z formy aż całkowicie ostygnie.
Szczerze mówiąc nigdy jeszcze nie próbowałam ciasta marchewkowego:) Będę musiała wkoncu wypróbować:)
OdpowiedzUsuń