środa, 16 lipca 2014

minestrone z młodymi warzywami i bobem

Minestrone to nic innego jak włoska zupa jarzynowa. W odróżnieniu jednak od ciężkich, polskich zup z zasmażkami, czy śmietaną minestrone powinna być lekka i przygotowana z letnich, sezonowych warzyw. Zupę podawać można z ziemniakami, makaronem, ryżem lub z czosnkowymi grzankami.



Na duży gar zupy:

2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
2 średnie cukinie
2 pęczki młodej włoszczyzny
2 młode cebulki
2 ząbki czosnku
2 posiekane pomidory lub odrobina koncentratu
2 szklanki drobnego makaronu
ziarna pieprzu, sól
ziele angielskie
odrobina papryki słodkiej
suszona bazylia, inne ulubione zioła
olej/oliwa
2 kostki warzywne bez soli (opcjonalnie)



1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w dużym garnku i dusimy.
2. Dodajemy po chwili pokrojoną w plastry marchewkę, seler, pietruszkę, pomidory i chwilę smażymy.
3. Zalewamy warzywa wodą do połowy garnka, dorzucamy resztę włoszczyzny (zieleninę), przyprawy, zwiększamy ogień (opcjonalnie dorzucamy kostki).
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy makaron, cukinię i bób. Gotujemy aż zmięknie makaron.
5. Doprawiamy zupę do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz