poniedziałek, 28 lipca 2014

naleśniki z ogórkiem kiszonym, z sosem grzybowym

Bardzo podobna wersja naleśników pojawiła się już na łamach naszego bloga (klik), przepis zamieszczam głównie ze względu na sos grzybowy, który świetnie komponuje się nie tylko z naleśnikami ale też wszelkiego rodzaju klopsami czy krokietami.


Naleśniki:
ciasto naleśnikowe:
3 jaja
1 szklanka mąki
pół szklanki wody gazowanej
sól, pieprz
mąka
odrobina oleju

kostka żółtego sera (ok. 150 g)

5-6 ogórków kiszonych
sól , pieprz
olej do smażenia 

1. Przygotuj ciasto naleśnikowe przygotuj z niewielkiej ilości mąki. Na początek dodaj 2 łyżki mąki, po dodaniu ogórków i sera stwierdzisz ile maki musisz jeszcze dodać, aby naleśniki się nie rozpadały.

2. Połowę ogórków obierz ze skórki. Potrzyj na tarce o grubych oczkach ser i ogórki i dodaj do ciasta. Wymieszaj, dopraw i smaż na patelni z oliwą do uzyskania złotego koloru.

Sos grzybowy:
kilka suszonych grzybków leśnych
400 g pieczarek
cebula
ząbek czosnku
400 g śmietany
sól, pieprz, zioła
masło
*zasmażka 

1. Grzybki suszone połam i gotuj w niewielkiej ilości wody (w maleńkim garnuszku) do miękkości.
2. Podsmaż poszatkowana cebulę i czosnek na maśle.
3. Oczyść i obierz pieczarki. Następnie potnik w talarki i dodaj do cebuli. Posyp solą, duś do miękkości, następnie zdejmij pokrywkę i pozwól żeby się przyrumieniły.
4. Kiedy grzybki suszone delikatnie przestygną, wymieszaj je ze śmietaną i dodaj całość do pieczarek. Utrzymuj patelnię na małym ogniu, cały czas mieszaj, aż do zgęstnienia sosu. W razie potrzeby dodaj odrobinę zasmażki. Dopraw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz