czwartek, 24 lipca 2014

burgery z bakłażana, pieczarek i ryżu

Niedawno w jednej z restauracji zamówiłam burgera. Była to jedyna wegetariańska pozycja z całej listy, a że gonił mnie czas postanowiłam skusić się na owy specjał. Obok mnie mięsożercy wsuwali buły z ogromnymi kotletami, pomyślałam więc sobie, że czeka mnie niezła wyżerka jeśli ich burgery mają takie rozmiary i nie mogłam doczekać się swojej wersji. Kiedy pani kelnerka podała mi moje zamówienie entuzjazm diametralnie opadł - dostałam wielką bułę z....garstką grillowanej papryki i plastrem niedoprawionego bakłażana zamiast kotleta :) Okej, rozumiem - nie jestem w wegetariańskiej knajpie i nie będę wymagać nie wiadomo czego, ale czy naprawdę dziś tak trudno ulepić warzywnego burgera? Wrzuca się praktycznie wszystko co ma się w lodówce, skleja ryżem lub kaszą i voilà - pysznego kotleta zamyka się w bułce razem ze świeżymi warzywami i dipem...
Dziś więc w ramach rekompensaty serwuję sobie domowe burgery z bakłażanem. Możesz je polać sosem, zjeść z surówką lub wsadzić do kanapek. 


na 3 osoby:

1 średni bakłażan
10 pieczarek
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól
ostra papryka
pół łyżeczki garam masala lub kuminu (opcjonalnie)
1 jajko
kasza manna
olej do smażenia
 

1. Cebulę i czosnek siekamy, rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy.
2. Kiedy cebula zmięknie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i obranego, pokrojonego w kostkę bakłażana.
3. Warzywa dusimy pod przykryciem, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Kiedy puszczą wodę odparowujemy i mieszamy z ryżem. Studzimy.
4. Warzywa lekko blendujemy (niedokładnie), doprawiamy. 
5. Wbijamy jajko i mieszamy. Kiedy masa jest zbyt rzadka dodajemy kaszy manny.
6. Rozgrzewamy olej, lepimy kotlety (ok. 1 duża łyżka) i smażymy z obu stron.





 

2 komentarze:

  1. raz przywiozłam sobie worek z berlina, ale można kupić w lepszych marketach, np. bombay masala firmy Kotanyi :)

    OdpowiedzUsuń