Dziś więc w ramach rekompensaty serwuję sobie domowe burgery z bakłażanem. Możesz je polać sosem, zjeść z surówką lub wsadzić do kanapek.
na 3 osoby:
1 średni bakłażan
10 pieczarek
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól
ostra papryka
pół łyżeczki garam masala lub kuminu (opcjonalnie)
1 jajko
kasza manna
olej do smażenia
1. Cebulę i czosnek siekamy, rozgrzewamy odrobinę oleju i dusimy.
2. Kiedy cebula zmięknie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i obranego, pokrojonego w kostkę bakłażana.
3. Warzywa dusimy pod przykryciem, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Kiedy puszczą wodę odparowujemy i mieszamy z ryżem. Studzimy.
4. Warzywa lekko blendujemy (niedokładnie), doprawiamy.
5. Wbijamy jajko i mieszamy. Kiedy masa jest zbyt rzadka dodajemy kaszy manny.
6. Rozgrzewamy olej, lepimy kotlety (ok. 1 duża łyżka) i smażymy z obu stron.
Gdzie kupujesz garam masala? :)
OdpowiedzUsuńraz przywiozłam sobie worek z berlina, ale można kupić w lepszych marketach, np. bombay masala firmy Kotanyi :)
OdpowiedzUsuń