0,6 kg papryki czerwonej
200 g gęstej śmietany
duża cebula
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
pół szklanki parmezanu lub sera koziego
oliwa
papryczka ostra
sól, pieprz
1. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w szerokie paski. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia i paprykę wysmaruj oliwą. Piecz tak długo aż papryka będzie miękka (sprawdzaj widelcem) i zacznie się rumienić na brzegach, około 20 - 30 minut.
2. Cebulę obierz, poszatkuj, posól u usmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku.
3. Kiedy papryka i cebula ostygną, połącz warzywa ze śmietaną i serem. Zblenduj. Dodaj bazylię i dopraw.
4. Podgrzej na głębokiej patelni, do sosu dodaj makaron ugotowany al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz