sobota, 12 lipca 2014

penne w śmietanowym sosie z pieczoną papryką

0,6 kg papryki czerwonej
200 g gęstej śmietany
duża cebula
2  ząbki czosnku
kilka listków bazylii
pół szklanki parmezanu lub sera koziego
oliwa
papryczka ostra
sól, pieprz


1. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w szerokie paski. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę do pieczenia i paprykę wysmaruj oliwą. Piecz tak długo aż papryka będzie miękka (sprawdzaj widelcem) i zacznie się rumienić na brzegach, około 20 - 30 minut.






2. Cebulę obierz, poszatkuj, posól u usmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodaj drobno pokrojone ząbki czosnku.
3. Kiedy papryka i cebula ostygną, połącz warzywa ze śmietaną i serem. Zblenduj. Dodaj bazylię i dopraw.







4. Podgrzej na głębokiej patelni, do sosu dodaj makaron ugotowany al dente.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz