niedziela, 7 lipca 2013

fritatta z ziemniakami


Fritatta pojawiła już się na naszym blogu w wersji z bakłażaniem. 
Sycący omlet to świetny pomysł na prostą i szybką przekąskę, którą można podjadać np. na 'spotkaniu przy piwie' ze znajomymi :)


Składniki:
4 jaja
ok 5 ziemiaków.
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 g pieczarek
kilka suszonych pomidorów
2 łyżki śmietany 18%
50g sera feta
pomidor
natka pietruszki, koperek
oliwa
sól, pieprz
sos sojowy

1. Ziemniaki gotuję w mundurkach, następnie obieram i kroje w plastry.
2. Cebulkę, czosnek i oczyszczone pieczarki podsmażam na oliwie.
3. Jajko rozbijam w miseczce, dodaję śmietanę i drobno pokrojony ser feta, natkę i koper, sól, pieprz, sos sojowy.
4. Pod koniec smażenia dodaję pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, pomidor śwież i na całej powierzchni rozkładam ziemniak.
5. Całość zalewam masą jajeczna.Smażę pod przykryciem, co jakiś czas podważając brzegi, by płynna masa wypłynęła pod spód.
6. Gdy większa część się już zetnie, przykrywam patelnię płaskim talerzem i szybkim zdecydowanym ruchem przewracam patelnię do góry dnem, zsuwam  z powrotem frittatę na patelnie, pomagając sobie łopatką.
7. Smażę z drugiej strony jeszcze chwilę, Zdejmuję z ognia gdy środek będzie jeszcze miękki.

Polecamy podawać z dipem koperkowym lub czosnkowym.



2 komentarze: