środa, 8 maja 2013

naleśnikowe sakiewki z gruszkami i domową nalewką

Naleśniki z duszonymi gruszkami z nalewką domowej roboty to idealna propozycja na deser.
Wykorzystałyśmy nalewkę śliwkową, której smak świetnie komponuje się ze smakiem gruszek.
Do naleśników możesz dodać inne ulubione owoce jak np. jabłka czy brzoskwinie. 
Naleśniki możesz również tradycyjnie zawinąć w rulonik lub złożyć w kopertę.



Ciasto na naleśniki:
2 jaja
300 ml mleka
50 ml piwa
szczypta soli
szczypta sody
łyżka oleju do ciasta
mąka
Nadzienie:
mały jogurt naturalny
3 gruszki
2 łyżki masła
łyżka miodu
100 ml nalewki

+ skórka pomarańczy

Każdy, albo prawie każdy wie jak zrobić naleśniki - jeśli jednak będzie to problem, zapraszamy do wcześniejszych przepisów z naleśnikami ;)

1. Gruszki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w dość dużą kostkę, 
2. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, lekko podsmażamy gruszki.
3. Po chwili zalewamy je nalewka i dusimy około 10 minut.
4. Na środku każdego naleśnika robimy kleksa z jogurtu naturalnego, następnie układamy około kostek gruszki. 
5. Łączymy palcami najpierw dwa przeciwległe krańce naleśnika, później dwa kolejne i obwiązujemy skórką pomarańczy.
6. Sakiewkę polewamy ciepłym sosem z nalewką.


6 komentarzy:

  1. Ale świetnie wyglądają te sakiewki! Pomysł na "wstążki" ze skórki pomarańczy mnie zauroczył! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, nigdy nie robiłam naleśników na piwie. Zmienia ono jakoś smak? Od dawna mnie to intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie "niespodzianki" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wpływu na smak to raczej nie ma, bardziej na konsystencję - wtedy są bardziej puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, naleśniki, piwo, gruszki... nonono ciekawie :D Ale pewnie jak zawsze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń