wtorek, 14 maja 2013

orkiszowa pizza ze szparagami



1,5 szkl. mąki orkiszowej
0,5 szkl. mąki zwykłej
30 g drożdży
3/4 szkl. letniej wody
sól
oliwa z oliwek

0,5 kg szparagów białych
100 g liści szpinaku
ser żółty tarty
puszka pomidorów
zioła
sól, pieprz

1.Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie.
2. Połącz składniki na ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min (jeśli za rzadkie, podsyp mąką).
3. Pomidory odparuj, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
4. Szparagi obierz i obgotuj, szpinak zblanszuj.
5. Ciasto rozwałkuj lub ugniataj palcami na natłuszczonej blasze.
6. Posmaruj ciasto pomidorami i zapiecz w 180 st. przez 10 min.
7. Nałóż ser i resztę składników, piecz jeszcze 15 min.



2 komentarze: