sobota, 11 maja 2013

zupa krem brokułowo - szpinakowa

Wiele przepisów na ten krem czytałam, później gdzieś o tym zapomniałam aż przyszedł dzień na szukanie pomysłu na lekki obiad. To chyba najlepsza zupa - krem jaką zrobiłam i jaką jadłam. Niespodziewanie połączenie brokuła i szpinaku okazało się idealne. Podawać możesz z groszkiem ptysiowym, grzankami lub po prostu jeść bez niczego.


1 brokuł
500 g mrożonego szpinaku lub kilogram świeżych liści
pęczek włoszczyzny
200 g śmietany 18 %
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej/oliwa
sól, pieprz
papryczka ostra

1. Warzywa gotujemy na bulion, po ugotowaniu wyciągamy marchewki.
2. Wrzucamy brokuła oraz szpinak i gotujemy wszystko razem do miękkości.
3. Odlewamy do kubka nieco bulionu, łączymy ze śmietaną i zabielamy zupę.
4. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę, czosnek w talarki i smażymy na oliwie z dodatkiem soli.
5. Łączymy wszystkie składniki i blendujemy. Doprawiamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz